Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat

Kapcsolatügyelet

Dorog és Térsége Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata nyitott intézmény, igénybevétele feltételhez nem köthető, ingyenes.

 

Célunk az egyéni és családi konfliktusok, magatartási problémák megelőzése, kapcsolattartási ügyek rendezése, kezelése annak érdekében, hogy klienseink képessé váljanak különböző problémáikat lehetőség szerint önállóan is megoldani.

 

Kapcsolatügyelet: semleges helyet és szakember közreműködését biztosítjuk a szülő – gyermek kapcsolattartáshoz annak érdekében, hogy megszűnjön a háborúskodás a szülők között legalább ebben a kérdésben.

Családi Mediációs Szolgálat: A válás megelőzhető. Családi konfliktusok, elromlott szülő – gyermek kapcsolat, kamaszkori kommunikációs problémák esetén segítünk. Mielőtt feladná, keressen bennünket. Van megoldás.  

A Szolgálat működése nem hatóság jellegű.

A család felbomolhat, a szülők szakíthatnak. Mégis a gyermek számára anyu, apu, nagyszülő és a testvér továbbra is nélkülözhetetlen. Sőt! Átmeneti helyzetekben kifejezetten fontossá válik a velük való kapcsolattartás. Kísérletek igazolták, hogy kiegyensúlyozottabban fejlődnek azok a gyermekek, akiket állandó, megszokott környezet vesz körül. Ha mégis megváltoznak a gyermek életkörülménye, korábbi fontos kapcsolatai biztosíthatják számára a fejlődéshez szükséges állandóságot és biztonságot.

A válások nagy részénél a bíróság a különélő szülőnek megítéli a láthatást, ott – alvást.    

Ezt a gyermekkel együtt élő szülők sokszor fenntartással veszik tudomásul, mert már nem bíznak a másik szülőben. Ugyanakkor a gyermek megtarthatásának jogi feltétele a láthatások biztosítása. A jogerős ítélet alapján meg nem engedett visszatartás és a feltétel nélküli elengedés között a láthatások gyakorlati megvalósításának rendkívül széles skálája helyezkedik el.

Kedves Szülő!

Lehet, hogy Ön már egészen másképpen látja volt partnerét, gyermekük azonban továbbra is ragaszkodik édesapjához és édesanyjához is, úgy mint egykor az Önök párkapcsolatai krízise előtt. Ha önerőből nem tudja legyőzni indulatait, mi segítséget kínálunk, hogy gyermeke kiegyensúlyozott lehessen azáltal, hogy támogatjuk találkozását a másik szülővel (nagyszülővel, testvérrel) akkor is, amikor Önnek ezt nehéz lenne megszervezni.

Önök hol tartanak most?

Ezt első találkozásunk alkalmával mindkét szülővel négyszemközti helyzetben beszéljük meg. Második alkalommal a két szülő a Kapcsolatügyelet mediátorának a közreműködésével megköti a kapcsolattartási megállapodást, melyben írásban rögzítjük, hogyan szeretnék a felek a gyermek boldogságát, mindkét szülőhöz való jogát biztosítani. Ez az írásbeli szerződés tartalmazza a kapcsolatügyelet módját és a szerződő felek, a szülők e cél érdekében tett vállalásait. A szülők kölcsönös együttműködése esetén négy - öt alkalom elegendő a legnehezebb kapcsolattartási ügyek rendezéséhez is. Más esetekben a szakember jelenlétét igénylő ellenőrzött találkozástól az általunk kidolgozott fokozatokon keresztül el lehet jutni a gyermek és a látogató szülő külön szobában való ellenőrzés nélküli együttjátszásán át a városban való rövid sétán keresztül a gyermeknek a távolélő szülő lakására való felengedéséig, majd az egy napos később a két napos hétvégékig.

Amire Önnek szüksége lehet, és amit mi nyújtunk Önnek:

Mediációt: (közvetítés, egyeztetés) a másik szülőféllel a kapcsolattartásra, s a gyermekek jövőjét illető fontos kérdésekre vonatkozóan.

Semleges helyet a gyermekkel való találkozáshoz – ha valamelyik szülő nem bízik a másikban:

- Támogatott kapcsolattartás

- Ellenőrzött kapcsolattartás

Barátságos, otthonos légkört, ahol játékok, mesekönyvek, teázási lehetőség várja a gyermekeket.

Szakmai tanácsadást a szülőknek a nevelési gondjaikkal kapcsolatban.

A gyermekek felkészítését az újbóli találkozásra.

A Kapcsolatügyelet munkatársai a háttérben maradnak nem lépnek be tartósan a gyermek – szülő kapcsolatba, ám szükség esetén készek a segítségre.

 

© 2012 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode