Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat

Bűnmegelőzés az általános iskola 7-8 osztályában

7. osztály

Új sorozat került elindításra a „MIUTÁN...” című drog prevenciós program. Itt a gyerekek 5 tanórán keresztül foglalkoznak a drog kipróbálásától egészen a leszokásig a folyamattal.

A program 5 kisfilmet tartalmaz:

  1. Élhetsz így?

Mit tehetünk, milyen lehetőségeink vannak, ha valakiről kiderül: „anyagozik”

  1. Tudod mit csinálsz?

A problémák megoldásában nem biztos, hogy a legjobb barát, a legjobb tanácsadó. A „cuccozás” esetleges következményei

  1. A közös tű

„Csak kipróbáltam…”hová vezethet, ha nincs megállás

  1. Nem menekülhetsz!

A „dealerkedés” árnyoldalai

  1. Az utolsó lehetőség

Hová és kikhez fordulhatunk, ha támaszt keresünk, ha segíteni akarunk magunkon, társainkon

A történetek azzal a határozott céllal készültek, hogy elősegítsék egyfajta tanár–diák, diák–diák párbeszéd kialakulását, amely e kényes téma, a drog, és drogfogyasztás körül forog. A film szándékosan nem tartalmaz teljesen hiteles elemeket, hiszen a nézők fiatalok, akik közül sokak tanáraiknál is jóval több, naprakész információval rendelkeznek e témában. Óhatatlanul előtör belőlük a kritika, hiszen ha másért nem is, de ezért megnézik a filmet, s ekkor olyan értékes információk birtokába juthatunk, amelyre egyébként nem tehetünk szert. Az információk birtokában jobban lehet odafigyelni azokra, akik a legveszélyeztetettebbek, vagy megtaláljuk annak módját, hogy a továbbiakban a megelőzés terén merre, milyen irányban folytassuk a munkát, mire helyezzünk nagyobb hangsúlyt.

A film célja, hogy azok a gondolatok, félelmek, kérdések hangozzanak el a történetek kapcsán, amelyekre a fiatalok még nem tudják a választ. Ezekről az érzésekről, véleményekről szükségszerű beszélgetni, nemcsak a haverok, barátok között, hanem felnőtt segítségével, irányításával.

A történetek izgalmasak, provokálóak, indulatokat válthatnak ki, egyszerre lehetnek ismerősek és ismeretlenek, vonzóak és ijesztőek. Számtalan kérdés, dilemma és gondolat fogalmazódik meg, ezért nagyon fontos, hogy a történetek feldolgozásra, a kérdések, gondolatok, kimondásra kerüljenek. A filmben szereplő fiatalok és kortársaik az iskolapadban nem arra várnak és vágynak, hogy a drogfajtákról előadást halljanak, hiszen az információk könnyen elérik őket. Sokkal fontosabb, hogy egy laza, kötetlen beszélgetés, játék során kimondhassák, megbeszélhessék a bennük felmerült problémákat.

Ezért döntő szerepe van a pedagógusnak (trénernek) abban, mi történik az egyes epizódok után az osztályban, a diákok, fiatalok között, mi zajlik a fejükben, lelkükben, belső világukban.

Reményeink szerint a filmmel, módszertani füzettel végzett foglalkozások elmélyíthetik a tanárdiák viszonyt, illetve a tanulók jobb megismeréséhez is hozzájárulnak.

Hisszük, hogy a megelőzésben azok a szakemberek tehetik a legtöbbet, akik jól ismerik ezt a korosztályt, és szívesen foglalkoznak gyermekekkel, fiatalokkal.

 

8. osztály

„Hiszem, ha látom!” diszkó balesetek megelőzése érdekében készült kampányfilm bemutatása. Az ORFK „Tiszta Fejjel” kampánya keretében a diszkó-balesetek megelőzése érdekében készült dokudráma célja, hogy tragikus képsoraival hívja fel a fiatal nézők figyelmét. A kampány prevenciós célokat szolgál, bemutatva az ittas vezetés, drogfogyasztás és a diszkó-balesetek okozta tragédiákat.

 

Felső tagozat:

Kiabál” elnevezésű társasjáték A komplex bűnmegelőzési program célja, megelőzni, hogy a gyerekek áldozattá vagy bűnelkövetővé váljanak. A játék a tanulók életkori sajátosságainak figyelembevételével a bűnügy, a drog, az áldozattá válás és az iskola/szabadidő témáit öleli fel az általános iskola 4. osztályos és a felső tagozatos diákjai számára.

A 2014/2015-ös tanévtől bevezetésre kerül a magas számú igazolatlan hiányzások megfékezése és elkerülése miatt a „Le is út, fel is út!” elnevezésű film, amit a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr- főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya „Ne légy áldozat” című project keretében valósított meg. A film két fiatalember életútját mutatja be, akik azonos eséllyel indultak el az életben és a döntés az ő kezükben volt.

 

 

Nagyné Boros Éva

 

© 2012 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode