Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat

S.T.O.P Program 

 

Spórolni! Tervezni! Okosan! Pontosan!

 
A pénzügyi ismeretek oktatásának hiánya az iskolákban országos űrként jelentkezik. 
Az űr betöltésére szolgálatunknál 2012 szeptemberétől működik a S.T.O.P program. A program két feladatot lát el, egyrészt korrektív (hibajavító) jelleggel működik, az adósságkezelésbe már bevont családok, támogatottak hasznos tanácsokat kapnak a kiadások csökkentésére, illetve alapvető pénzügyi ismereteket közvetít. A támogatottaknak önmagukért felelősséget kell vállalniuk melyhez a rászorultak személyes aktivitása és együttműködése szükséges.   
Programunk másik pillére a prevenció (megelőzés), melynek célcsoportja a 13-16 éves korosztály. A prevenciós programban résztvevő gyerekek segítséget kapnak a tudatos életvitel kialakításához és a felelősségteljes felnőtt életre való felkészüléshez.
 
Programunk aktualitását és sikerét bizonyítja, hogy adósságkezelési prevenciós programunkra 2013-ban a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet által kiírt pályázaton az Emberi Erőforrások Minisztériumától 415.800 Ft-ot nyertünk, mely összeget a tavaszi szünetre tervezett háromnapos táborra fordíthattuk. A tábor helyszíne Pusztamarót volt
 
A program hatékonysága, eredményessége hatása a célcsoportra, helyi környezetre: 
A családok többsége kevés, illetve hiányos információit kiegészíthetjük. A szituációs játék során az elhangzottakat az egyének felhasználhatják saját életükben is. Azon munkálkodunk, hogy mindenkinek saját felelős döntése legyen a pénzügyi termékek- szolgáltatások használata és megvásárlása, de saját választás, csak megfelelő információk birtokában érhető el. A program fejlődni képes gyakorlattá tehető, akár az ellátott településeink mindegyikében. Az iskolák tanmenetéből hiányoznak a hétköznapi élethez tartózó tantárgyak. A tudatos pénzkezelési szokásokra fel kell hívni a figyelmet, az intézmények és az ott dolgozó pedagógusok látókörét is szélesíteni kell.   Az újító jellegű programszervezés elismerése, hogy programunk 2013-ban az adósságkezelési országos szakmai műhely oktatási kézikönyvébe is bekerült.

A kedvező irányú attitűd váltás érdekében programunk keretében a tradicionális fogyasztási szokásokat és a hagyományos ismereteket kívánjuk népszerűsíteni!
Oktatási intézmények jelentkezését várjuk! A szolgáltatást a társult települések ingyenesen vehetik igénybe!

 
Deák Mária
adósságkezelési tanácsadó
                                         

 

2014. február 20. A STOP Program a Zsigmondy Vilmos Gimiben 

Csapatmunka: pénzügyi kvíz - pénzügyi történelem - háztartások pénzforgalma

"Pénz volna karika..."

A Zrínyi Ilona általános iskola két negyedik osztályában jártunk.

© 2012 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode